Home » Hobby » Primaire kleuren

Primaire kleuren

primaire kleuren

De kleuren rood, geel en blauw worden aangeduid als de primaire kleuren. Met deze drie kleuren kun je in principe alle kleuren die er zijn verkrijgen door ze te mengen. Heb je dan nog een zwart en een witte kleur, dan kan een bepaalde kleur donkerder of juist lichter worden gemaakt. Begin je net met schilderen, dan zijn de basiskleuren voldoende.

Voorbeelden om te mengen zijn:

  • rood en geel = oranje
  • blauw en geel = groen
  • blauw en rood = paars

Secundaire kleuren

Wanneer je twee primaire kleuren mengt krijg je een secundaire kleur. Oranje, groen en paars, zijn dus secundaire kleuren.

Tegenwoordig wordt in plaats van de rode kleur ook wel de magenta kleur als basiskleur gebruikt. Magenta is een wat meer roze tint die, wanneer je deze mengt met een andere primaire kleur, een meer zuivere secundaire kleur geeft. In plaats van blauw wordt ook wel als primaire kleur cyaan (groen-blauwe tint) gebruikt.

Magenta en Cyaan zijn, wanneer je kleuren wilt gaan mengen, een veel betere keus dan de ouderwetse rode en blauwe kleur. Vooral wanneer je gaat schilderen met acrylverf, krijg je veel betere resultaten met het mengen van deze kleuren.

Teritiaire kleuren

De teritiaire kleuren kunnen ontstaan door bijvoorbeeld een primaire kleur te mengen met een secundaire kleur.

Wil je bijvoorbeeld een mooie bruine tint, dan meng je ROOD (primaire kleur) met GROEN (secundaire kleur). Ook kan een teritiaire kleur ontstaan door twee secundairen te mengen. Meng je bijvoorbeeld oranje en paars, dat zijn allebei secundaire kleuren, dan krijg je ook een bruine tint. Een teritiaire kleur ligt tussen een primaire en secundaire kleur in. Er zijn dus ontzettend veel mogelijkheden. Met de aanschaf van de 3 primairen kom je al een heel eind. Om de kleuren lichter of donkerder te maken, is de aanschaf van zwart en wit aan goed advies.

Kleurencirkel voor primaire kleuren

Om meer inzicht te krijgen in kleur, is de kleurencirkel een instrument wat je goed kunt gebruiken bij het mengen van verf. Door het gebruik van deze cirkel krijg je meer inzicht in kleuren.

Kleuren

Kleur kun je alleen waarnemen wanneer er licht bij komt. In het donker zijn kleuren niet te onderscheiden. Met het gebruik van acrylverf zijn tinten in een schilderij te vervagen of juist te benadrukken. Kleuren maken het verschil. Rood en oranje zijn krachtige kleuren en hebben een ander effect dan de zachte pasteltinten. Gebruik je kleuren met zorg en lees meer over het mengen van verf voordat je begint met schilderen.